Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Domácí cereální snídaně

7. 2. 2016

Už od roku 1981 jsem jedla ovesné vločky, v nejrůznější kombinaci ovoce, v té době se toho ze zdravé výživy, jak se jí dneska říká, moc nedostalo, ale kombinovat se dalo, to zase musím připustit...když se chtělo.

Od té doby jsem mnohokrát zkoušela nejrůznější kombinace vloček a sušeného ovoce a neustále jsem zkoušela, jak nejlépe chuťově, a přitom zdravě si vytvořit suchou směs, která by se dala uchovat a zároveň by se mohla kombinovat s mlékem či jogurtem, anebo jen tak jíst místo chipsů...

Vznikala i za tu dobu velká spousta receptů, některé jsem nedochovala, ale už ani v hlavě, natož někde v receptáři...

 

Tak tady je tedy jedna z posledních variant, která už dneska není drahá, ale dříve vše sehnat stálo nervy i peníze, dneska si libuji, jak jednoduše se vše dá koupit...

Tak začnu:

Připravíme si větší mísu, já si vše dávám do té, ve kterém běžně dělávám těsto, a do ní nasypeme stejné množství ovesných vloček, pšeničných, špaldových a žitných, můžete i další, ale v množství, aby to bylo do půl kilogramu, nejméně na 300 g, to se mi osvědčila, tato dávka.

Potom vše pořádně promíchejte, dneska ale existuje právě již hotová směs ve Zdravé výživě, tak ušetříte, pokud chcete i čas.

Potom si přidáte sáček brusinek, sáček zlatých rozinek, nakrájíte sušené meruňky na drobno, vše je to místo cukru.

Dál si připravte slunečnicové semínka, vlašské ořechy, ty raději nalámejte nebo nakrájejte na menší kousky, přidejte dvě polévkové lžíce chia semínek a sezamu.

Vše znovu promíchejte v míse...

Potom si připravte jablečnou vlákninu a otruby, to také koupíte vše ve zdravé výživě, a přidejte do směsi dvě polévkové lžíce také a důkladně promíchejte.

A teď, když to máte tak krásně promícháno, přidejte na toto množství 2 polévkové lžíce mleté skořice a opět důkladně promíchejte, cítíte jak to krásně zavonělo?

Nádhera, a to je právě čas na to, abyste si vše přendali na větší a hlubší pánev, na kterou dáte 1-2 polévkovou lžíci kokosového oleje, a jakmile se rozehřeje, přidejte lžíci medu.

Toto se krásně prohřeje na mírném ohni...nepřipálit!!!

Do tohoto základu postupně přimíchávejte směs, kterou máte v míse a tak, abyste nic nespálili, jde jen o to, že to lehce spojí dohromady, zavoní, doplní o další ingredience zdraví, ale my chceme vše uchovat sypké, na to myslete!

Stačí krátce, olej vsákne do směsi, vše zavoní, prohřátou směs pak nasypte na plech a nechte vychladnout do druhého dne.

Přitom se snažte, po chvílích směs nadhazovat vařeškou, aby se to vše krásně stále prosypávalo a chládlo...

 

Druhý den, vše krásně promícháme znovu vařeškou a připravíme si nádoby, do kterých to dáme uchovat, vydrží v uzavřené nádobě, na suchém místě, hodně dlouho, takže si udělejte vše tak, jak sami potřebujete...

 

Já pak tuto směs v množství mi chuťově daném, dávám ráno do misky, zalívám si to troškou vlažné vody, nebo zeleného čaje, promíchám a do této směsi pak krájím sezónní čerstvé ovoce, a to opět podle chutí, které to které ráno zrovna mám, a podle druhu ovoce na mém stole.

Chutná mi to nejvíce s nastrouhanými, na jemném struhadle, jablíčkami, do toho dávám na malé kousky  ještě třeba kiwi či banán.

NESLADIT!!

 

Tato cereální směs obsahuje naprostou bombu minerálních látek a vitamínů a v době chřipek je nezastupitelná, stejně jako v době rekonvalescence, doporučuji vyzkoušet, je fakt pro mne historicky skvělá!

Vyzkoušíte?

Obměn si pak můžete dělat kolik hrdlo ráčí...tak dobrou chuť!