Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Domácí chléb

20. 1. 2016

Určitě vás láká vůně domácího chleba či pečiva a věřte nebo ne, je nás spoustu!

Potřebujete jen celozrnnou mouku, jemně mletou, droždí, olej, sůl a přidat můžete semínka, třeba slunečnicová, sezam, bílý i černý, chia semínka, ovesné vločky trochu pomleté, kmín a trochu vody a je to!

Existuje spoustu dobrých receptů, je třeba hledat a zkoušet...

 

Doplňuji náš osvědčený recept, který pečeme s malými obměnami, je chutný.

 

 

Potřebujete:

1 lžíci medu

250 ml vlažné vody

125 ml slunečnicových semínek

2 lžíce másla či oleje

125 g celozrnné pšeničné mouky jemně mleté

250 g chlebové žitné mouky

1 lžičku soli

1/2 lžičky cukru

1 lžičku sušeného droždí

 

 

Péct budeme buď v multifunkční, elektrické troubě anebo v pekárně, podle toho, co preferujete.

 

Já budu péct v pekárně...tak pojďme na to:

 

Do míchací nádoby v pekárně dáme nejdříve vodu, med a rozpuštěné vychladlé máslo, přidáme i sůl...

 Poté přidáme rovnoměrně po celé ploše obě mouky.

Navrch nasypeme droždí a zaprášíme ho moučkovým cukrem.

Pekárnu zapneme na program "klasik" či podobný, každá pekárna to má v návodu a necháme pracovat.

Pouze po zvukovém signálu ještě vsypeme slunečnicová semínka.

Když je těsto vykynuté, můžeme jej v pekárně potřít lehce octovou vodou, ale není to potřeba.

Upečeme na příslušný program, nebo přendáme těsto na pekáč a dopečeme v klasické troubě, podle možností, které máte doma.

Po upečení vyjmeme a necháme vychladnout...pak vyklopíme z nádoby.

 

 

Myslím, že vám bude, stejně jako nám, chutnat...